toetabettevõtteid kemikaalide tõhusamal haldamisel
ja ohtlike ainete asendamisel

3D pilt aitab eemaldada ohtlikud ained

On raske ette kujutada, et nii väike disainibüroo nagu Temeso, mis disainib seadmeid ja prototüüpe ning annab üliõpilastele ja tuleviku inseneridele võimaluse oma tööd praktiseerida, kasutab igapäevaselt ohtlikke aineid.

 

 

Ohtlikke kemikaale hakkas firma kasutama siis, kui otsustati tööstusettevõtetele pakkuda kvaliteedikontrolli teenust. Kemikaale kasutati vormide ja konduktorite disainimisel.

Temesoga võttis ühendust tuntud ettevõte Brabantia, mis valmistab erinevaid metallist tooteid, sh triiklaudu. Brabantia otsis abi süstemaatiliste ebatäpsuste tuvastamisel ja ennetamisel tootmisprotsessis. Valmistooted ei ole aga lihtsalt lapikud metalli osad ning kvaliteedikontroll on üsna keeruline ülesanne. Selleks võetakse tootelt jäljend, kattes eseme epoksüvaigu komposiidiga. Hiljem saab seda jäljendit võrrelda teiste toodetega või viia läbi mõõtmisi.

Epoksüvaik sisaldab keskkonnale kahjulikke aineid, mis võivad põhjustada geneetilisi kahjustusi ja tõsiseid silma või naha ärritusi. Lisaks koostisele on ka lõhn, mida epoksüvaik eraldab murettekitav, mistõttu renditi protsessi läbiviimiseks eraldi ruum.

 

Uued tehnoloogiad

Selle juhtumi puhul ei peitunud ohtlike ainete vältimise lahendus komposiidi asenduses, vaid uue tehnoloogia soetamises. Temeso ostis 3D skänneri Arteca Eva ja vajaliku tarkvara, mis lubab ettevõttel jätkata kvaliteedikontrolli ja teisi teenuseid ilma ohtlikke epoksüvaikke kasutamata. Selleks, et luua eelmainitud triiklauale keevitusjuht ei ole enam jäljendi võtmine vajalik. Toode skännitakse, mõõtmiseks vajalik jäljend disainitakse saadud foto järgi ning hiljem freesitakse metallist.

Kõiki nüansse skänneriga töötamisel ja failide töötlemisel Temesos veel õpitakse, kuid on selge, et aeganõudva töö ohtlike ainetega võib unustada ning enam ei pea rentima lisaruumegi.