padedaįmonėms užtikrinti efektyvų cheminių medžiagų valdymą ir įgyvendinti pavojingų medžiagų pakeitimą

Precedentas: Švedijos vyriausybė tirs cheminių medžiagų kokteilio efektą

martini-1117932_1920.jpg2018 04 17

Kokteilio efektas – kai dviejų cheminių medžiagų poveikis bendrai sudėjus yra blogesnis negu atskirai. Švedijos vyriausybė ėmėsi holistinio požiūrio, siekdama parodyti su cheminių medžiagų mišiniais ir kombinacijomis susijusias rizikas ir pradėjo tyrimo projektą.

Neribojamos medžiagų grupės

Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai atskleidė visuomenei didelį kiekį informacijos apie tam tikrų cheminių medžiagų pavojingas savybes. Europos Sąjungoje pavojingos medžiagos yra ribojamos po vieną, bet nėra įprasta riboti tam tikrų medžiagų grupes (pvz. bisfenolių junginių klasė). 

Švedijos vyriausybė nori tai pakeisti ir taip pat mano, jog reikalinga sistema, kuri leidžia atsižvelgti į tai, jog pavojingos cheminės medžiagos gali sustiprinti viena kitos nepageidaujamą poveikį, žinomą kaip „suminį poveikį“ arba „kokteilio efektą“(pvz. kelių endokrininę sistemą ardančių medžiagų kombinacija gali sukelti nė vienai atskirai medžiagai nebūdingą poveikį). 

Pradėtas 18 mėnesių truksiantis tyrimas nagrinės, kaip suminio cheminių medžiagų poveikio problema gali būti labiau aktualizuota Europos Sąjungos cheminių medžiagų teisės aktuose ir kaip geriau panaudoti grupavimo metodą.

Neveiksmingi pakeitimai

Jeigu neatsižvelgiama į suminį poveikį, kuris kylą dėl sąveikos su keliomis cheminėmis medžiagomis, gali būti, kad nuvertinamosios tikrosios rizikos. Teisės aktų reikalaujama įprastinė pavojingų cheminių medžiagų išgyvendinimo priemonė, kai jos keičiamos kitomis, mažiau pavojingomis, turi daug pranašumų. Neretais atvejais gali būti, kad pakeitimas priveda prie nenumatytų rezultatų ir dėl jo gali tekti gailėtis. Pavyzdžiui, jeigu paaiškėja, kad nauja medžiaga yra dar pavojingesnė arba panašaus pavojingumo. 

Tipiškai susiklosto situacijos, kai pavojinga medžiaga keičiama struktūriškai labai panašia gimininga medžiaga, apie kurią turima mažiau duomenų ir jos toksiškumas mažiau ištirtas. Suvokiama, kad pakeitimas buvo netvarus, tik kai atsiranda daugiau duomenų apie naujos medžiagos toksiškumą.Grupavimo metodas, kuomet atsižvelgiama į cheminių junginių klases, leistų išvengti tokio pobūdžio nutikimų.

Švedijos vyriausybės nutarime skelbiama, kad bus bendradarbiaujama su atsakingomis institucijomis, mokslininkais ir įmonėmis, o šio darbo ataskaita bus išleista 2019 m. rugsėjo 29 d. taip pat ir anglų kalba.

Parengta pagal:

http://www.government.se/press-releases/2018/03/government-wants-to-investigate-cocktail-effects-of-chemicals/

https://chemicalwatch.com/65722/sweden-starts-combination-effects-investigation