padedaįmonėms užtikrinti efektyvų cheminių medžiagų valdymą ir įgyvendinti pavojingų medžiagų pakeitimą

Reikalaujama apsaugoti žmones ir aplinką nuo endokrininę sistemą ardančių chemikalų

2018 05 21

 

Endokrininę sistemą ardančios medžiagos (EDC) – vienos didžiausią susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų šiandien. Viešojo intereso grupių koalicija „EDC-Free Europe“ kreipėsi į Europos Komisijos pirmininką Žaną-Klodą Junkerį, ragindami kuo greičiau parengti ir patvirtinti EDC strategiją ir taip apsaugoti Europos gyventojus bei aplinką nuo pražūtingo šių medžiagų poveikio.

EDCFree statement.png

 

Endokrininę sistemą ardančios medžiagos (EDC), su kuriomis susiduriame kasdien, didina šansus susirgti mirtinomis ligomis bei kitais susirgimais, kaip teigiama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir kitų mokslinių organizacijų. EDC gali sukelti vaisingumo problemas, paskatinti su hormonine sistema susijusius vėžinius susirgimus, pavyzdžiui, krūties ar prostatos vėžį, veikia neurologinę sistemą, taip pat yra siejamos su nutukimu, diabetu ir gausybe kitų sutrikimų. EDC turi neigiamą poveikį ne tik žmonių sveikatai, bet ir mus supančiai aplinkai – gyvūnijoje pastebimi reprodukciniai ir vystymosi sutrikimai. Ypač stipriai EDC veikia augančius organizmus, pažeidžiamiausia grupė – naujagimiai, vaikai, besilaukiančios moterys. Net ir nedideli EDC kiekiai turi ilgalaikį poveikį, kurio pasekmės gali pasireikšti kad ir po dešimtmečio.

 

Šiuo metu labai sunku išvengti EDC kasdienėje aplinkoje. Šių medžiagų yra visur: skardinėse ir kitose maisto pakuotėse randama įvairių bisfenolių, penktadalyje žaislų aptinkama jau uždraustų ftalatų, o maistas užterštas pesticidų likučiais ir t. t. Įvairių organizacijų duomenimis įvardijama iki 1400 endokrininę sistemą ardančių medžiagų, kurias mes gauname iš aplinkos net nesuvokdami pavojaus.

 

Įvairios organizacijos, nagrinėjančios EDC poveikį, laikosi pozicijos, jog Europos Sąjungoje galiojantys įstatymai, reguliuojantys EDC yra nepakankami siekiant apsaugoti žmonių sveikatą ir aplinką. Tie teisės aktai, kurie egzistuoja, yra fragmentiški, nėra tinkamai įgyvendinami ir palieka daug spragų, tad EDC nėra tinkamai reguliuojamos kosmetikos gaminiuose, žaisluose, tekstilėje, balduose, maisto pakuotėse ir dar daugelyje kitų kasdieninio vartojimo prekių.

 

2017 m. Europos Komisija įsipareigojo parengti naują strategiją dėl endokrininę sistemą ardančių medžiagų. Ankstesni bandymai atnaujinti esamą ES Bendrijos strategiją dėl EDC nuo 1999 m. buvo nesėkmingi dėl intensyvaus pramonės lobizmo. Išplatintu pareiškimu ES Komisijos pirmininkas Žanas-Klodas Junkeris raginamas iki 2018 m. vasaros parengti išsamią EDC strategiją. Reikalaujama konkretaus veiksmų plano su aiškiais tikslais, terminais ir numatytų biudžetu.

 

Tai yra ne tik unikali proga užkirsti kelią įvairioms ligoms, bet sumažinti kasmetines išlaidas ES, siekiančias šimtus milijardų eurų, susijusias su sveikatos apsauga dėl EDC sukeltų ligų. Strategija būtų svarbi ir siekiant nuoseklios politikos, padėtų įgyvendinti ES cheminių medžiagų teisės aktus, bei skatinant pramonės inovacijas, raginant įmones pakeisti pavojingas EDC saugesnėmis alternatyviomis medžiagomis.

 

Pareiškime išskiriami aštuoni svarbiausi tokios strategijos elementai:

  • Laikyti visuomenės sveikatą ir prevencinius veiksmus skirtus sveikatai apsaugoti kertiniais naujosios EDC strategijos akmenimis. 
  • Didinti visuomenės informuotumą apie EDC: susieti jį su ES darbu dėl piliečių sveikatos apsaugos.
  • Tobulinti reglamentavimą: didinti EDC naudojimo kontrolę visuose sektoriuose.
  • Mažinti kasdienį  EDC kokteilį: prioritetizuoti giminingų cheminių medžiagų grupių, o ne pavienių medžiagų reguliavimą, taip pat veikti dėl cheminių medžiagų kokteilių poveikio iš įvairių šaltinių.
  • Paspartinti EDC testavimo, atrankos ir identifikavimo procesus.
  • Skatinti žiedinę ekonomiką ir netoksišką aplinką. Vengti tokių medžiagų, turinčių endokrininę sistemą ardančių savybių, gaminiuose.
  • Užtikrinti saugų, ir sėkmingą EDC išgyvendinimą ar pakeitimą saugesnėmis medžiagomis Europos rinkoje bei skatinti novatoriškų verslo sprendimų paieškas.
  • Stebėti tiek pavienių EDC, tiek jų mišinių poveikį sveikatai ir aplinkai, kad būtų nustatyti visi galimi EDC šaltiniai ir užtikrinama tinkama reakcija į tai, kad jų poveikis būtų sumažintas. 

 

„EDC-Free Europe“ yra viešojo intereso grupių koalicija, atstovaujanti daugiau nei 70 aplinkos, sveikatos, moterų ir vartotojų grupių visoje Europoje. Kampanijos partneriai yra profesinės sąjungos, vartotojai, visuomenės sveikatos ir sveikatos priežiūros specialistai, vėžinių susirgimų prevencijos specialistai, aplinkosaugininkai ir moterų grupės. VšĮ Baltijos aplinkos forumas taip pat išreiškia susirūpinimą ir jungiasi prie šio viešo pareiškimo.

 

Visą pareiškimą galite perskaityti čia.