palīdzēsuzņēmumiem nodrošināt efektīvāku ķīmisko vielu pārvaldību un aizvietot bīstamās vielas

Tehnoloģiju aizvietošana ļauj ietaupīt arī darbinieku laiku

proring1.jpgUzstādot jaunās augstspiediena un ultraskaņas iekārtas, metālapstrādes uzņēmumam Proring vairs nav vajadzīgi kilogrami īpaši bīstamu vielu, kā arī astoņas stundas ik darba dienu, lai nodrošinātu vienu no saviem galvenajiem pakalpojumiem.proring4.jpg

Proring nav liels uzņēmums. Tajā ir seši darbinieki, un uzņēmums galvenokārt apkalpo autoservisus. Viens no Proring pamatpakalpojumiem ir automašīnu spararatu atjaunošana. Pirms iesaistīšanās LIFE Fit for REACH šo detaļu attīrīšana bija ilgs un ķēpīgs roku darbs, ar kuru diendienā nodarbojās viens darbinieks. Detaļas bija jāmērcē speciālās vielās un tad rūpīgi ar rokām jānotīra, lai tās pilnībā atbrīvotu no eļļainajiem netīrumiem.

prorin2.jpgStarp ķimikālijām, kuras izmantoja spararatu tīrīšanai, bija arī tādas īpaši bīstamas vielas kā nātrija 3-nitrobenzosulfonāts, kas ir spēcīgs ādas kairinātājs un var izraisīt alerģisku ādas reakciju, un dažādi naftas pārstrādes ogļūdeņraži, kuri ir bīstami elpceļiem un videi.
proring5.jpgŠobrīd, kad uzņēmuma atjaunotajās telpās uzstādītas augstspiediena un ultraskaņas iekārtas, viena spararata attīrīšanai nepieciešamas vien dažas minūtes. Augstspiediena iekārtas spēcīgā strūkla, kura nebūt nepatērē daudz ūdens, ātri vien detaļu atbrīvo no eļļainajiem nosēdumiem. Savukārt, ar ultraskaņas palīdzību var attīrīt grūti pieejamās vietas.
Uzņēmuma vadītājs Alfrēds Lazdiņš atzīst, ka nomainīt tehnoloģijas pamudināja arī tas, ka rūpes sagādāja bīstamie atkritumi – vismaz kādi 100 l ķimikāliju ik nedēļu vairs nebija izmantojami darbā, un tie bija atbilstoši jāutilizē.
proring6.jpg„Turklāt, ja agrāk, lai veiktu šo darbu vajadzēja 8 stundas katru dienu, tagad to var paveikt vien pāris stundās. Līdz ar to palielinājusies arī darba efektivitāte,” vēl vienu argumentu min Alfrēds Lazdiņš.
Jaunās iekārtas ir aprīkotas ar filtru, turklāt ķimikāliju apjoms, kas no detaļām nonāk ūdenī, nav salīdzināms ar to, kas veidojās, detaļas mērcējot bīstamajā šķīdumā.proring7.jpg
„Augstspiediena iekārtas varbūt arī nav īpašs retums, taču šāda izmēra ultraskaņas iekārtas gan Rīgā varētu būt vien dažas,” stāsta Alfrēds Lazdiņš.