palīdzēsuzņēmumiem nodrošināt efektīvāku ķīmisko vielu pārvaldību un aizvietot bīstamās vielas

Ķīmiskā drošība ir Scanfil uzņēmuma konkurences priekšrocība

Scanfil, LIFE FFR-2 projekta partneris, nodarbojas ar telekomunikāciju un rūpnieciskās elektronikas ražošanu. Diemžēl abās jomās ir jāizmanto bīstamas ķīmiskās vielas.

Rūpnīcā ikdienā tiek izmantotas vairāk nekā 300 bīstamas ķīmiskās vielas. Procedūras, kā rīkoties ar šīm ķīmiskajām vielām, ir labi izstrādātas un integrētas darba vidē. Regulāras darbinieku apmācības nodrošina, ka visas darbības tiek veiktas saskaņā ar uzņēmuma labāko praksi. Tomēr nepārtraukti rodas jaunas zināšanas un pieredze, tāpēc ir svarīgi labāk ieviest ķīmisko risku pārvaldības sistēmas ikdienas praksē. Tas galu galā samazina bīstamo vielu izmantošanu, to iedarbību un iespējamās emisijas.

Viena no projekta aktivitātēm ir jaunas ķīmisko vielu pārvaldības programmatūras ieviešana, kas ļaus labāk pārskatīt ķīmisko vielu iegādi un izmantošanu. Sistēma sniedz informāciju par to, kurās darba vietās tiek izmantotas visbīstamākās ķīmiskās vielas, un ļauj īstenot efektīvus darba drošības pasākumus. Turklāt sistēma apkopo drošības datu lapas un padara tās pieejamas darbiniekiem.

Projekta darbības ir vērstas uz kancerogēnu, mutagēnu un reprotoksisku (CMR) ķīmisko vielu aizstāšanu ar drošākām alternatīvām. Potenciālās alternatīvas tiks pārbaudītas un analizētas, ņemot vērā to priekšrocības gan no ekonomiskā viedokļa, gan attiecībā uz ietekmi uz vidi ražošanas procesā.

Plānota ir arī cinkošanā izmantoto ķimikāliju uzglabāšanas apstākļu uzlabošana. Pašreizējā noliktavas telpa ir šaura, un ķīmisko vielu uzglabāšanai nepieciešams vairāk vietas. Ķimikāliju uzglabāšanas telpā tiks veikti drošības uzlabojumi, lai tā atbilstu visām prasībām.

Turklāt uzņēmuma mērķis ir uzlabot notekūdeņu attīrīšanas sistēmu, lai labāk uztvertu bīstamās ķīmiskās vielas un atbilstu nozares standartiem. Ir nepieciešami jauni “caurules- gala” (no angļu val. end-of-pipe solutions) risinājumi, un projekta mērķis ir tos apzināt un ieviest.

Scanfil vides un darba vides politikā ir noteikts, ka pastāvīgi tiek strādāts, lai novērstu uzņēmuma radīto kaitīgo ietekmi uz vidi. Tāpēc viens no vides aizsardzības mērķiem ir pastāvīgi meklēt alternatīvas, lai aizstātu ražošanas procesos izmantotās bīstamās ķīmiskās vielas. Šis mērķis tiek īstenots arī LIFE FFR-2 projekta laikā.