palīdzēsuzņēmumiem nodrošināt efektīvāku ķīmisko vielu pārvaldību un aizvietot bīstamās vielas

Uzņēmuma “Art Glacio” mazgāšanas līdzekļu lietošanas optimizācija, lai mazinātu ķīmisko risku

Uzņēmums “Art Glacio” ir proaktīvs saldējuma ražotājs, kas iesaistījies FFR-2 projektā kā partneruzņēmums. Kā ierasts pārtikas rūpniecībā, arī “Art Glacio” izmanto ievērojamu daudzumu dažādu mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļu, lai uzturētu iekārtas tīras un nodrošinātu higiēnas prasību ievērošanu.

Lai gan tiek izmantoti lieli bīstamo ķīmisko vielu daudzumi, uzņēmums dara visu iespējamo, lai mazinātu ķīmiskos riskus, izmantojot dažādus pārvaldības pasākumus. Turklāt, lai uzlabotu ķīmisko risku pārvaldību, uzņēmums ir apzinājis vairākas tehniskas metodes ķīmisko vielu lietošanas samazināšanai, un jau plāno to īstenošanu.
Šie apzinātie tehniskie pasākumi palielinās resursu efektivitāti procesos, kur tiek izmantotas ķīmiskās vielas, lai cīnītos ar baktērijām un vīrusiem ražošanas telpas gaisā, uz iekārtu virsmām un atsevišķā saldējuma sacietēšanas saldētavā. Plānots, ka šie resursefektivitātes pasākumi darbosies sinerģijā, darbojoties pret gandrīz vieniem un tiem pašiem mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļiem, un to rezultātā kopumā samazināsies šo ķīmisko vielu izmantošana.
 

Pirmajā resursu efektivitātes gadījumā tiks izmantota aukstās plazmas tehnoloģija, lai samazinātu gaisa dezinfekcijas līdzekļu un sārmainu dezinfekcijas mazgāšanas līdzekļu patēriņu, nesamazinot nepieciešamo higiēnas līmeni.
Otrajā resursu efektivitātes gadījumā tiks uzlabota tīrīšanas un dezinfekcijas procesu efektivitāte, izmantojot zemspiediena putu mazgāšanas staciju ražošanas iekārtu virsmām. Visbeidzot, manuālā tīrīšana un dezinfekcija saldējuma sacietēšanas telpā tiks automatizēta, uzstādot caurulītes un smidzināšanas sprauslas pāri saldējuma konveijeram.


Kopā šie trīs resursefektivitātes gadījumi ne tikai samazinās ķīmisko vielu patēriņu, bet arī ūdens patēriņu, samazinās individuālo aizsardzības līdzekļu (IAL) izmantošanu, samazinās notekūdeņu un cieto atkritumu rašanos (piemēram, izlietotie IAL, plastmasas kanniņas utt.), paaugstinās darbinieku drošību darba vidē.


Tāpat uzņēmums turpinās uzlabot ķīmisko vielu riska pārvaldības elementus, uzlabojot ķīmisko vielu uzskaiti un paaugstinot darbinieku informētību par ķīmisko vielu bīstamību un to drošu lietošanu.